Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Karttakieli

Karttakieli

Karttakieli voidaan todeta yleensä katsomalla suuhun. Ongelma alkoi viime vuoden keväällä.

karttakieli File Karttakieli Jpg Wikimedia Commons karttakieli File Karttakieli Jpg Wikimedia Commons

Karttakieli on melko yleinen.

Karttakieli on hyvänlaatuinen vaiva jota esiintyy noin 3 lla väestöstä. Samoin on yritetty pestä vain. Karttakielen tunnistaa kielen pinnalla ja sivuilla olevista punaisista läikistä kuva karttakieli 1 jotka vaihtavat paikkaa jopa päivittäin. Karttakielen esiintyvyyteen voivat vaikuttaa stressi tulehdukset ja allergiat.

Sitä esiintyy lapsilla ja aikuisilla kaksi kertaa yleisemmin naisilla kuin miehillä ja se on useimmiten oireeton. Diagnoosi perustuu kliiniseen näkymään. Karttakieltä ei varsinaisesti tarvitse hoitaa eikä siihen ole olemassa kotihoitoa. Jos kieleen on tullut sieni.

Karttakieli uurrekieli ja karvakieli ovat kielen pinnan hyvänlaatuisia muutoksia joiden etiologia on tuntematon. Kielen laikut muuttuvat. Vaivan kesto vaihtelee viikosta kuukauteen joissain tapauksissa ongelma jatkuu jopa pidempään. Joskus karttakieli liittyy astmaan atopiaan psoriaasiin tai reiterin tautiin.

Tuplahuuhtelu toinen pesu ilman ainetta on auttanut mutta ei ole poistanut vaivaa. Punaisten alueiden reunoilla on usein mutkittelevia valkoisia juovia. Vaikka vaiva ei aiheuta kipua se voi tuottaa epämukavaa kirvelyä ja polttavaa tunnetta etenkin jos lapsi syö hapanta tai mausteista ruokaa. Karttakieleen saattaa olla perinnöllinen alttius ja se liittyy joskus muihin sairauksiin kuten.

Joskus potilaan vakuuttaminen kielen muutoksen hyvänlaatuisuudesta on tarpeellista esim. Karttakieli lingua geographica on hyvänlaatuinen krooninen tai uusiutuva kielen vaiva jota on 2 3 lla väestöstä. Samalla varmistetaan että kaulassa tai leuan alla ei ole suurentuneita imusolmukkeita. Kielen pinnan solut eivät uusiudu tasaisesti mutta.

Kävin yleis iho kurkku ja hammaslääkäreillä sekä suukirurgilla. Lopetin kuitenkin toistaiseksi astmalääkkeen koska astman oireita ei pahemmin ollut. Eipä siitä ollut apua. Kielen pinnalle sivuille ja toisinaan myös alapinnalle ilmestyy eri kokoisia epäsäännöllisiä sileitä karttamaisia punaisia laikkuja joista kielen nukka häviää.

Viikkojen tai kuukausien toisinaan jopa päivien kuluessa juovien. Muutokset ovat harmittomia useimmiten oireettomia ja tarvitsevat harvoin hoitoa. Punaisten alueiden reunoilla saattaa mutkitella valkoisia juovia. Jos karttakieli vaikuttaa liittyvän johonkin muuhun sairauteen kannattaa sitä näyttää lääkärille tai hammaslääkärille.

Karttakieli lingua geographica on hyvänlaatuinen krooninen tai uusiutuva kielen vaiva jota on 2 3 lla väestöstä. Karttakieli on käytännössä oireeton poistunut sillä yksinkertaisella ratkaisulla että emme käytä perheessämme enää pesuainetta astianpesukoneessa. Kielen yläpinnalle sivuille ja joskus myös alapinnalle ilmestyy epäsäännöllisiä sileitä punaisia laikkuja jotka saattavat muistuttaa karttakuvioita. Meidän perheessä oireet ovat johtuneet konepesuaineen jäämistä astioissa.

Karttakieli tuhoaa kielen makunystyröiden pintaosan mikä ei kuitenkaan vaikuta makuaistiin. Sitä esiintyy lapsilla ja aikuisilla kaksi kertaa yleisemmin naisilla kuin miehillä ja se on useimmiten oireeton. Se ei ole tauti joten se ei voi myöskään tarttua. Lingua geographica on yleinen synnynnäinen hyvänlaatuinen krooninen tai uusiutuva kielen pinnan muutos.

Karttakieli ilmestyy usein ensin kirkkaana ja sileänä ja leviää nopeasti. Karttakieli ei tartu eikä muutu pahanlaatuiseksi. Ensin luulin että kielen kirvely polte ja nahattomat punaiset läiskät johtuivat glaukoomalääkityksestä astmalääkityksestä tai uusiopaikatusta amalgaamipaikasta. Lääkäreiden mukaan se ei johtunut niistä.

Lääkäri voi määrätä hoidoksi tarvittaessa pintapuudutetta tai kortisonivoiteen tai liuoksen. Uusia makunystyröitä kasvaa jatkuvasti ja nopeasti. Viikkojen tai kuukausien kuluessa kuvioiden sijainti ja muoto usein muuttuvat. Astiat esipestään liotetaan normaalissa fairyssa tms ja sen jälkeen pestään huuhdellaan astianpesukoneessa ilman konepesuainetta.

karttakieli Karttakieli Hammaslaakariliitto karttakieli Karttakieli Hammaslaakariliitto

karttakieli Karttakieli On Hyvanlaatuinen Muutos Kielessa Tohtorille Fi karttakieli Karttakieli On Hyvanlaatuinen Muutos Kielessa Tohtorille Fi


Post a Comment for "Karttakieli"